Altibox-Logo

Nyttige programmer for PC og Mac

Det finnes utallige programmer for både PC og Mac som får maskinen raskere, sikrere og mer brukervennlig. Det kan være utfordrende å ha oversikt over hvilke programmer du bør velge for din PC eller Mac. Derfor har vi laget en liste over gode programmer som er gratis og enkle i bruk.

Sikkerhetsprogramvare

Microsoft Security Essentials (antivirus for PC)
Programmet er forløbig kun på engelsk. Svært enkel i bruk og er godt integrert med Windows. Et godt og gratis alternativ til de kostbare antivirus programmene til Norton og Norman.

Malwarebytes (Spyware-fjerner for PC)
Programmet fjerner ondsinnet programvare (malware) og spionprogrammer (spyware), altså infiserte maskiner. Ikke et nødvendig program å bruke på daglig basis, men når maskinen er infisert så er det et godt og gratis alternativ for å rense maskinen.

SpamFighter (Spamfilter for e-post på PC)
Hvis ikke din e-postleser har innebygget anti spam filter, så er SpamFighter et godt alternativ for å unngå uønsket e-post. Søppelpost utgjør i dag et stort problem for mange brukere, da så mye som 95 % av all e-post er uønsket søppelpost. Programmet er gratis og integreres enkelt med de fleste e-postlesere.

Sikkerhetsprogrammer for Mac
Mac har sjeldent problemer med virus og ondsinnede programvarer. Sørg for at din Mac er oppdatert og ikke kjører for gamle programvarer. For å laste ned programmer anbefaler vi at du benytter App Store, da programmene er godkjent av Apple. Mail, som er e-postprogrammet til Mac, har innebygget spamfilter.

Økt ytelsen på din maskin

CCleaner (renser din PC)
Gratisprogrammet som sletter ubrukte og midlertidige filer fra PC-en din, og fjerner surfespor og historikk i programmene dine. Dessuten kan programmet søke etter feil og etterlatenskaper fra avinstallerte programmer i Windows-registeret, og fjerne disse kjapt og greit. Les mer om CCleaner på Din Side.

Defraggler (defragmentering for PC)
Defragmentering er at man flytter data på harddisken på en slik måte at lesing og skriving på disken optimaliseres, og Defraggler er et godt hjelpeverktøy for den slags. Les mer om Defraggler på Hardware.no.

CleanMyMac (renser din Mac)
Programmet hjelper deg med å rydde opp i Macen din. Enkelt og nå også gratis. Med ett tastetrykk rydder CleanMyMac din maskin og frigjør harddiskplass. Les mer og se en videoveiledning om CleanMyMac på Macgeeky.no.

Les gjerne også teknofil.no sine 10 tips for raskere maskin.

Andre nyttige programmer

Safari (nettleser for PC og Mac)
En nettlesere er programmet man bruker til å vise nettside. PC-er kommer som regel med Internett Explorer ferdiginstallert, mens Mac har Safari. Safari er en rask og minimalistisk nettleser som setter innholdet i fokus. Teknofil.no hjelper deg med å velge rett nettleser.

1Password (Sikker lagring av passord for PC og Mac)
For mange passord å huske? 1Password er et program som kan huske passordene dine for deg. Lagret sikkert ved at de krypterer passordene.  Programmet fungerer med de fleste nettleserne og gjør innlogging for Facebook, e-post etc. svært enkelt. Alt du trenger å huske er hovedpassordet til programmet ditt, derav navnet 1Password.

Open Office (gratis alternativ til Microsoft Office)
Et gratis alternativ til Microsofts kostbare Office-pakke. Open Office inkluderer tekstbehandling (word), regneark (excel), presentasjonsverktøy (powerpoint) og mye mer. Open Office er ofte mer en godt nok for enkel bruk og programmet kan både åpen og lagre filer som Microsoft Office.

F.lux (automatisk begrensning av lysstyrke på PC og Mac)
PC-skjermen er som regel tilpasset dagslyset i rommet, men når kveldsmørket kommer blir skjermen blendene og får en blåaktig hvitfarge. F.lux får lysstyrken og fargene i skjermen din til å automatisk tilpasse seg tiden av døgnet. Flere forskere hevder at den lyssterke blåaktige skjermen har negativ påvirkning på din søvn. F.lux er gratis og fungerer både på PC og Mac.

VLC Media Player (videoavspiller til PC og Mac)
Enkelt og greit en rask og god multimedia spiller for ulike lyd-og videoformater samt DVD, musikk CD-er og ulike streaming protokoller. Les mer om programmet på PC World